Waarom dit boek?

Sinds ik in 2004 ging werken op de hartbewaking van het Diakonessenhuis in Utrecht ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in de pacemakertechniek. Wat mij opviel was dat alle ins en outs van pacemakers en ICD’s zeer lastig te bevatten waren. vooral het stuk Ecg’s heb ik toen ervaren als erg lastig.

In 2008 ben ik begonnen met mijn opleiding als hartfunctielaborant met als doel de specialisatie cardio implantaten. tegelijkertijd ben ik blijven werken op de hartbewaking en dit doe ik tot op de dag van vandaag.

Vanaf het moment dat ik de opleiding tot pacemakertechnicus heb gestart kreeg ik steevast altijd alle vragen van leerlingen en gediplomeerd CCU verpleegkundigen v.w.b pacemakers. Na dat vele malen te hebben uitgelegd vroeg ik me af of er geen begrijpelijke literatuur was om de blijkbaar aanwezige behoefte aan kennis op te vullen. Die literatuur bleek niet aanwezig.

Bestaande boeken gaan direct zeer diep in op de materie en zijn vaak engelstalig. terminologie als PVAB, PVARP, blanking en dergelijke zijn termen die wel interessant zijn, maar over het algemeen genomen een brug te ver voor verpleegkundigen.

Vanaf dat moment had ik me voorgenomen om een samenvatting te schrijven voor mijn eigen hartbewaking in het Diakonessenhuis. Deze samenvatting groeide echter langzaamaan uit tot een zeer compleet manuscript. Na verscheidene tips en hints van collega’s en cardiologen heb ik toen besloten de samenvatting om te gaan bouwen tot een boek.

Met hulp van met name dr Bucx kreeg het boek steeds meer vorm. Na vele revisies van collega CCU verpleegkundigen (voor de leesbaarheid en taalgebruik) en cardiologen (inhoudelijk en wetenschappelijke correctheid) is hier uiteindelijk de eerste definitieve versie van het boek: Pacemakers begrijpelijk uit voortgekomen.